Bonjour,
Ranskan etäopetus on ollut syyskuun alusta lähtien perinteistä live-opetusta
vuorotunteina Vasaramäen ja Vähä-Heikkilän kouluissa.
Minua opettajana on huvittanut ja samalla ihmetyttänyt erityisesti yhden
oppilaan asenne pitämiäni tunteja kohtaan. Hän ei miellä niitä oikeaksi
opetukseksi, vaan odottaa MALTTAMATTOMASTI etäopetusta. Jokainen tunti (myös tänään)
alkaa hänen kysymyksellään "Joko yhteydet nyt toimii"? Tänään hän selvästi hieman rauhoittui,
kun kerroin hänelle konkreettisia MEGAlukuja. Oppilas ehdotti ratkaisuksi valokaapelia.
Oppilaan mukaan hän oppii paremmin etäopetuksen avulla!
Minusta tunnit ovat sujuneet hienosti (taksikuljetuksien myöhästelyä lukuunottamatta), mutta
myönnettäköön, että ilmassa on jatkuvasti odotuksen tuntua. Etenkin kun osa oppilaista ei
Akateemisen kömmähdyksen vuoksi ole vielä saanut ranskankielisiä kirjojaan.
Maanantaina pidän oppilaille PERINTEISEN kokeen, katsotaan miten innokas etäopiskelijamme
menestyy.

En attente,

Anita

Päivi: Kiva Anita, kun laitoit kommentin, vaikket ole vielä etäopetuksen alkuun päässytkään.
Tässä kehittämistyössä saattaa tulla vastaan kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Mutta sitä
parempi juttu tästä tulee, mitä enemmän asiaa työstetään!

21.11.2008 Neitsyt Marian temppeliinkäymisen päivänä


"Lupaus pitää pitää"....hmmm. Olen jo pitkää luvannut ja meinannutkin kirjoittaa tänne, mutta aina on jäänyt.
Ja nytkin näköjään tulee tuollaista vinoa tekstiä, mutta kai se on pääasia, että tulee.
(Paula, muutin tekstin suoraan tuolta yläpalkista)

Seurakunnassamme oli marraskuun alussa pari viiikoa sitten piispantarkastus. Siellä käsiteltiin tietysti myös
uskonnonopetusta, onhan se kuitenkin vaikka onkin koulun toimintaa myös seurakunnan toimintaa. Kerroin
metropoliitta Ambrosiukselle henkilökunnan haastattelutilaisuudessa ETÄ-opetuksesta, ja myös tarkastusseurueen
muut jäsenet olivat siitä kiinnostuneita ja halusivat tietää lisää. Piispalla ei ollut aiemmin tiedossa, että Turun ort. srk
oli lähtenyt mukaan tällaiseen hankkeeseen. Kuitenkin hän oli hyvin kiinnostunut kuulemaan siitä ja sanoi sen olevan
tulevaisuuden väline ja uskoi tällaisen opetusmuodon lisääntyvän vastaisuudessa. Hän myös totesi, että ko. opetusmuoto
voisi olla hyvinkin käyttökelpoinen ortodoksisessa uskonnonopetuksessa varsinkin Pohjois-Suomessa ja Lapissa, jossa
opettajalla voi olla vieläkin pitempiä matkoja kuin täällä.
Myös Tampereen kirkkoherra oli kiinnostunut ETÄ-hankkeesta ja kyseli siitä minulta lisää. Kerroin hänelle omista
kokemuksistani tämän suhteen. Voipa olla, että Ristolle tulee kohta lisää asiakkaita! :)

Jatkan omista kokemuksistani myöhemmin. Paula

5.12.2008
Kokemuksia etäopetuksesta
Minulla kun on näitä tunteja, joissa oppilaita on vähemmän kuin ranskan opetuksessa ( joillakin tunneilla jopa vain yksi) niin yksi suuri epäkohta
on se, että minulle ei useinkaan ilmoiteta, jos oppilas ei ole koulussa tai jos koulussa on jotain muuta meininkiä. On aika turhauttavaa istua
tuijottamassa tietokoneen ruutua ja miettiä, että tuleeko joku vai ei. Suuri parannus teitenkin siihen, kun ennen saatoin ajaa jopa n. 70 km vain
huomatakseni, että koko koulu on jossain retkellä...nythän mä olen kiivennyt vain rappuset yläkertaan. Epäkohtia on ollut myös siinä, että oppilaat tulevat tunneille milloin sattuu, voi olla etteivät ole päässeet
tietokoneluokkaan, kun ovet ovat olleet lukossa, on ollut kuoroharjoitukset, on unohtanut ja mennyt välitunnille.

12.1.2009
Teknisiä ongelmia on silloin tällöin ollut. Serveri kaatui syyslukukaudella yhteensä neljä kertaa, ja silloin en minä eikä
ketkään oppilaat päässeet connectiin. Alussa minulla ei ollut varasuunnitelmaa, kun en ollut ymmärtänyt, että sellaistakin voisi tapahtua; sittemmin olen ottanut käyttöön suunnitelman b, joka on kylläkin vaatinut yhteydenottoa avustajiin. Olen puhelimitse ilmoittanut heille, mitä oppilaiden kanssa tehdään ko. tunnilla. Tämä varasuunnitelma b tietenkin vaatii sen avustajan, johon voi ottaa yhteyttä...Kaikilla kerroilla en ole saanut yhteyttä avustajaan enkä kyllä vieläkään tiedä kaikkien avustajien yhteystietoja.

Suurimmat ongelmat kaiken kaikkiaan on olleet äänen kanssa. Kuva yleensä näkyy ja toimii ihan hyvin, ja jos ei toimi niin sen voi pysäyttää, jolloin toimii. Mutta äänen kanssa on ollut oikeastaan koko syksyn kaikenlaisia ongelmia; milloin oppilas ei kuule, milloin opettaja ei kuule. Pahin ehkä on ollut äänen kiertäminen, jos on useampi oppilas. Yleensä kyllä huomaa, mistä kiertävä ääni tulee, mutta ei sitä niin helppo ole neuvoa täältä toisesta päästä oppilaalle, mitä pitäisi tehdä. Ja kun on niitäkin oppilaita, jotka eivät vastaa puhumalla eivätkä kirjoittamalla, vaikka kuinka kysyn. Siinä sitä sitten on vitsit vähissä. Näillä tapauksilla ei ole ollut avustajaa tai sitten avustaja tekee jotain muuta välillä ja oppilas on olevinaan niinkuin olisi kovastikin mukana hommassa. Vieläkin on yksi oppilas, joka ei vastaa , kun kysyn, ja pitää kyllä monta kertaa kirjottaa ennenkuin hän siihenkään vastaa. En siis tiedä, pystyykö hän puhumaan eli kuuluuko hänen äänensä muille. Voi tietysti olla, ettei uskalla puhua, kun samassa tilassa on muita oppilaita tietokonetunnilla.Mutta olen huomannut, että tämä häiritsee myös muita ko. etätunnilla mukana olevia oppilaita.

Viimeisin tekninen ongelma minulle tapahtui viime viikolla keskiviikkona. Huomasin, ettei ääneni lähde minnekään ja oppilaskin varmista, ettei hän kuule mitään. No, minä tsekkasin kaiken mahdollisen, tein jopa äänitestin. Eikä mikään auttanut. No, sitten kun tunti oli ohi, näpelöin vielä kaikkia mahdollisia juttuja, ja kuinka ollakaan, olin laittanut mikrofonin johdon väärään reikään koneessa! Voi älynväläys! Ei kai tietenkään ääni voi kuulua, jos piuha on kiinni jossain muussa kuin oikeassa reiässä. :) No, tekevälle sattuu.

Tämän viikon (ja viime viikonkin) vaivannut pure fatal error-ongelmakin on Riston ohjeilla nyt selvinnyt. Itse en kylläkään sitä olisi osannut korjata; onneksi mieheni auttoi. Ei se ollut virus, se oli joku asetus-juttu, mutta en ala sitä tässä tarkemmin selostamaan, kun en osaa.
Kyllä minulla on monta kertaa ollut aika epätoivoinenkin olo, kun tuntuu etten itse osaa tarpeeksi.
Paula

RANSKAN ENSIMMÄINEN VARSINAINEN ETÄTUNTI PIDETÄÄN 1.12.2008 - odotamme parasta, pelkäämme pahinta...

Hei,
Joulukuun kolmas, toinen etätunti takana. Ajatuksia alkukokemuksista. Ensiksi, SUURKIITOS Antille auvsta ja tuesta. Toiseksi, olen erittäin innostunut ja haluakas oppimaan ja opettamaan etäopetusta. Kolmanneksi, olen hyvin väsynyt tämän päiväisen tunnin jälkeen. Suunnittelin eilen tunnin mielestäni yksityiskohtaisesti, kävin sen läpi ja jopa nauhoitin. Kaikki meni kotona ja yksin hienosti, videot näkyi ja kuului, whiteboardit vaihtui jne. Tänään tunnilla tilanne oli hieman toinen, kun oppilaat innostuivat kokeilemaan taitojaan.Itsekin sekoilin pitämällä kahta ranskanhuonetta auki.

Minun on syytä korostaa vieläkin enemmän sitä, että opettaja tekee muutokset ellei hän pyydä jotain tiettyä oppilasta sitä tekemään. Harjoittelimme chatin käyttöä ja ei ollut kuin sekunneista kiinni, kun joku muutti fontin kokoa. Kameraan koskettiin, kuvaa suuremmaksi ja pienemmäksi etc.
Minulla on paljon asioita reflektoitavana ennen ensi tuntia. Onneksi Antti on kirjoittanut mietteitään Wikiin.

Kerron etätuntemuksista lisää myöhemmin.

Anita


3.2. 2009
Kokemuksia on karttunut ranskan opetuksessakin.Tekniikka on toiminut hyvin, muutman kerran on ääni kiertänyt (oppilaalla ollut väärä mikrofoni) ja kerran oppilas näki kamerasta oman kuvansa, mutta muut eivät. Tammikuussa ranskan luokka ei avautunut, joten annoin ohjeet toiselle avustajalle puhelimitse ja opetin livenä toista ryhmää.
Tunnin alussa menee aineen(ranskan) opetuksesta liikaa aikaa teknisiin juttuhin ja olen pyytänyt avustajia tulemaan tunnille aikaisemmin. Tämä ei ole toteutunut molempien kohdalla ja olen toistanut pyynnön. Ei ole tarkoitus, että tunnista voi mennä 5-7 minuuttia siihen, että koneita avataaan etc. Joka tapauksessa tunnin aikana menee aikaa näihin juttuihin.
Koska oppilaita on 12, kameran kuvat ovat pieniä ja opettaja hukkuu oppilaiden joukkoon, opettajan kuvan pitäisi olla suurempi. Jotkut oppilaat puhuvat TODELLA HILJAA ja joudun pyytämään heitä toistamaan todella monta kertaa. Olemmekin tehneet ääniharjoituksia.
Nyt olen jakanut tehtäviä layouteihin ja niissä liikkuminen sujuu melko mutkattomasti. On hienoa, että näen NOTES sivuilta yhtäaikaa kaikkien oppilaiden tuotokset.
Haluaisin käyttää paljon netistä löytyvää materiaalia, mutta nyt vielä menee paljon aikaa siihen, kun jollakin aukeaa yksi näkymä ja jollakin (kuulemma ) ainakin 30. Epäilen että oppilaat klikkailevat (pyynnöstä huolimatta) esiin monta näkymää.
Oppilaat käyttävät chattia aktiivisesti (liian). Jotkut ovat todella kärsimättömiä ja jollen heti vastaa heidän kysymyksiinsä, kommentteihinsa, tulee uusi viesti jossa on OPE;EKSÄ LUE MUN VIESTII. Asiasta on keskusteltu, mutta joukossa on oppilaita, joilla on kova tarve kertoa opettajalle asioita (kuten SAIN MUUTEN UUDET HOUSUT) ja he odottavat välitöntä responssia!
Haluan että oppilaat voivat tehdä työnsä rauhassa ja välillä on hiljaisia hetkiä. Silloin saan kyllä heti viestin chattiin EIKS MIKIT TOIMI, MIKS TÄÄL ON NIIN HILJAISTA.

Tällä ja ensi viikolla on vanhemmille infoilta molemmissa kouluissa. Vanhemmat näkevät demon ja heillä on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Mielenkiintoista kuulla mitä heillä on etäopetuksesta sanottavanaan, oppilaat ovat vaikuttaneet tyytyväisiltä.

Anita

08.02.2009

Olen tallentanut oppitunteja vanhempainiltoja varten. Vasaramäen tallenteet toimivat ilman viivettä, mutta Vähä-Heikkilän oppilaiden puhe tulee viiveellä. Itse tunti toimii hyvin, mutta tallenteessa viive on suuri, olen itse kysymyksessä kaksi tai jopa kolme kun oppilaat vasta vastaavat ensimmäiseen kysymykseen.
Oppilaat ovat innoissaan mukana kun saavat kirjoittaa omiin NOTES sivuihin ja korjailla ja lukea toisten tuotoksia. Chatin käyttö oli viime tunnilla
kohtuullista, hyvä niin.

Anita

23.3.2009
Maaliskuisia tuntemuksia ranskan etäopetuksesta

Nyt takanamme on jo monta etätuntia ja olemme monta kokemusta rikkaampia ja viisaampia.
Tekniikka on toiminut melko hyvin, pari kertaa ohjelma on keskeytynyt ja olen joutunut kirjautumaan uudelleen ranskan luokkaan. Muutaman kerran oppilaan kuvaa ei ole näkynyt kuin hänelle itselleen, ääni on välillä tehnyt tepposia, mutta kaikesta on selvitty.
Olen pitänyt neljä sanakertausta, kerran oppilaat kirjoittivat vihkoihin, jotka annettiin toisille oppilaille korjattavaksi, muilla kerroilla NOTESiin. Olen pitänyt myös kokeen, kuunteluosiot connectin avulla ja kirjallinen osio perinteisenä kokeena. Tämä kaikki on sujunut yllättävän hyvin.
Mukavaa on ollut todeta, että oppilaat mieltävät ranskan luokan varsinaiseksi luokkahuoneeksi. Tullessani kerran oppilaiden jälkeen tunnille, eräs oppilas kirjoitti chattiin, että täällä luokassa oli kova hulina ennen open tuloa (siis aivan tavallista luokkaelämää). Oppilaat kantelevat muutenkin toistensa käytöksestä, ovat tarkkoja tasapuolisesta kohtelusta, haluavat kertoa viikonlopustaan etc. Olen myös etälohduttanut yhtä oppilasta hänen oltuaan allapäin kokeen jälkeen.
Olen jatkuvasti oppinut uusia asioita, mitä kannattaa tehdä oppilaiden kanssa, mikä toimii ja mikä taas on uhohdettava tässä vaiheessa. Jatkossa on tärkeää pystyä eriyttämään oppilaita. Tähän on connectissa olemassa toiminto, johon en ole vielä tutustunut.
Oppilaat rakastavat videoiden katselua, piirtämistä ja pelien pelaamista. Näitä toimintoja yritän kehittää ja viedä eteenpäin, mutta vastassa on rajallinen aika, sillä tähän menee yllättävän paljon aikaa. Enemmän kuin alussa luulin.
Anita

ETÄOPETUS ALKOI 1.9.ORTODOKSISESSA USKONNOSSA

No niin, ensimmäiset kaksi tuntia on pidetty tänä alkaneena lukuvuotena. Osanottajamäärä oli huikea. Ensimmäisellä tunnilla piti olla viisi oppilasta, oli yksi. Toisella piti olla kuusi oppilasta, oli yksi. Ei sitten oikein voitu tehdä paljon mitään asiallista. Viitosten tunnilla odoteltiin ja sitten lopulta tutustuttiin Jeesuksen kotimaahan kuvin ja sanoin, kun ei enää jaksettu odottaa. Ja tehtiin oppilaan pyynnöstä muistiinpanoja! Ykkös-kakkosen tunnilla annoin oppilaan tutustua piirtämisen saloihin whiteboardilla. Julia oli kuin vanha tekijä! Ja hiukan katselimme lukukirjaa.
Jotkut olivat menneet viime vuotiselle sivulle, toiset odottelivat vielä lähtökäskyä, vaikka luulenpa, että kummatkin näistä oli ilmoitettu sekä Antin että minun toimestani. Mutta eipä se kusti aina polje täällä mikrobittienb avaruudessakaan! :)
Ensi viikolla nämä tunnit uusin voimin ja katsotaan, onko huomenna parempi osanotto.
Paula